Fusjon og fisjon av selskaper behandler selskaps-, skatte- og regnskapsrettslige regler ved sammenslåing og deling av selskaper. Boken behandler også særreglene om fusjon og fisjon av finansforetak, verdipapirfond og samvirkeforetak, samt stiftelse av SE-selskap og SCE-foretak ved fusjon og grenseoverskridende fusjoner og fisjoner. Videre redegjør den for de konsekvenser fusjon og fisjon kan ha både for overdragende og overtakende selskaps medkontrahenter.

Sentralt i fremstillingen står redegjørelsen for de vilkår som gjelder for at en fusjon eller fisjon skal kunne gjennomføres uten å utløse umiddelbare skattekonsekvenser. Risikoen for såkalt gjennomskjæring, med skatteplikt som konsekvens, drøftes inngående. Det samme gjelder de avgiftsmessige fallgruver som foreligger. Også formuesskattekonsekvenser av fusjon og fisjon behandles.

Boken har også en oversikt over reglene som regulerer formelle overføringer i real- og løsøreregistre, reglene om forkjøpsrett til aksjer, konsesjon og konkurranseregulering, samt for verdipapir-, arbeids- og pensjonsrettslige regler av betydning ved fusjon og fisjon.

Boken henvender seg til advokater, revisorer og ansatte i skatteforvaltningen. Den vil også være til nytte for selskaper som involveres i fusjons- og fisjonsprosesser og for universitets- og høyskolestudenter.

Denne utgivelsen er også tilgjengelig i digital versjon på juridika.no.

Utgivelsesår 2016
Salgsdato 09.08.2016