Traumebevisst omsorg i psykisk helsearbeid

Fra et tilknytningsteoretisk perspektiv

May Bente Hagen (red.), António Barbosa da Silva (red.), Mona I. Thelle (red.)

Bestill vurderingseksemplar

Boken gir en grunnleggende forståelse for en traumebevisst praksis som bygger på tilknytningsteoretiske, traumefaglige og etiske perspektiver. Forfatterne presenterer kunnskap om opplevelser som kan gi traumer, hvilke symptomer en må være forberedt på og hvordan en kan møte pasienten med innsikt og forståelse.

«Jobber du med psykisk helse og rus på en eller annen måte? Da bør du absolutt lese denne boken. (...) Verktøyene og forståelsen man sitter igjen med etter å ha lest boka er lett å nyttiggjøre seg både privat og i jobbsammenheng.»
Jessica Ryen, Revoltmedia.no, terningkast 6

Mennesker som har blitt utsatt for tidlige, alvorlige relasjonstraumer, kan utvikle komplekse traumelidelser og dissosiative lidelser. En traumebevisst omsorg i psykisk helsearbeid har fokus på trygghet, relasjon og affektregulering, og retter seg mot lidelsens årsak. Det kan hjelpe pasienten til å utvikle tillit til personalet, seg selv og andre mennesker.

«May Bente Hagen har tillsammans med de övriga skribenterna skapat en substansrik bok med ett viktigt budskap om ett lidande som ofta blir fördolt. Budskapet kan ses som ett försvar av den utsatta människans värdighet. Texterna sätter tankarna i rörelse och föder en vilja att hjälpa. Boken öppnar ett annorlunda perspektiv inom terapiområdet och kan bidra till innovationer i praxis». Professor i vårdvetenskap, Katie Eriksson, i bokens forord.

Dette er en sentral bok for studenter i psykisk helsearbeid og den anbefales for miljøterapeuter og andre som arbeider med å hjelpe voksne mennesker med alvorlige relasjonstraumer.

May Bente Hagen er psykiatrisk sykepleier og master i helse- og sosialfag med fokus på brukerperspektivet. Hun har også personlig erfaring med traumer og terapi. António Barbosa da Silva er professor emeritus i systematisk teologi, helseetikk og psykisk helsearbeid ved Ansgar Teologiske Høgskole. Mona I. Thelle er psykologspesialist med fokus på psykodynamisk psykoterapi, mangeårig psykoterapeut og nå psykologveileder ved Modum Bads traumeavdeling.

Utgivelsesår 2016
Salgsdato 14.04.2016

Bokanmeldelse

«Jobber du med psykisk helse og rus på en eller annen måte? Da bør du absolutt lese denne boken». Les hele anmeldelsen her