Velg format

På lager
kr 479

USAs hemmelige agenter

Den amerikanske etterretningstjeneste OSS i Norden under 2. verdenskrig
En spennende beretning fra 2010 om hvordan forløperen til CIA - Office of Strategic Services (OSS) - gjennomførte sin virksomhet i Norden under den annen verdenskrig. Et nytt perspektiv på norsk og nordisk krigshistorie.
OSS samlet opplysninger om tyskernes aktivitet og om politiske forhold av forskjellig art i Norden og Østersjøregionen. Tore Pryser beskriver hvordan OSS etter hvert utviklet en omfattende organisasjon som også bygget opp baser og våpendepoter for å støtte motstandsaktiviteten mot tyskerne. På bakgrunn av nytt og interessant materiale kaster forfatteren nytt lys over forholdet mellom de allierte. En spesiell operasjon var etterretningskuppet som amerikansk og svensk etterretningstjeneste foretok i maidagene 1945 - bak britene og nordmennenes rygg. Ved å konsentrere seg om den amerikanske etterretningen, gir Pryser et vesentlig bidrag til den historiske redegjørelsen for opprettelsen av det som senere skulle bli CIA.

«USAs hemmelige agenter» er både historien om OSS og en beretning som introduserer nye og ukjente enkeltpersoner i krigshistorien. Hvem var disse agentene? Hvilken bakgrunn hadde de og hvilke spesielle egenskaper var det som kvalifiserte til virksomhet i de hemmelige tjenester? Og hvordan gikk det med dem etter krigens slutt? Etterretningsfolkene hadde gjerne nordiske røtter og akademisk - ikke militær - bakgrunn, er et av Prysers oppsiktsvekkende funn. Og historiene deres er minst like spennende som Max Manus'!

«Dette er historieforsking og historieforteljing av fyrste klasse.»
Arvid Bryne, Dag og Tid

«Pryser gjenstår slik igjen som den store forskeren på krigens illegale virksomheter.»
Svein Blindheim, Klassekampen

Informasjon om boka

  • Språk: Bokmål
  • ISBN: 9788215054865
  • Utgivelsesdato: 15.03.2021
  • Bokgruppe: 895

Tore Pryser

Tore Pryser (f. 1945) er professor i historie og ansatt ved Høgskolen i Lillehammer. Han har skrevet en rekke bøker, blant annet om andre verdenskrig. "Hitlers hemmelige agenter. Tysk etterretning i Norge 1939-1945" (2001), "Kvinner i hemmelige tjenester. Etterretning i Norden under den annen verdenskrig" (2007) og "USAs hemmelige agenter. Den amerikanske etterretningstjenetens OSS i Norden under andre verdenskrig" (2010) er tre aktuelle eksempler.
Mer informasjon om forfatteren