Velg format

På lager
kr 519

Bearbeidelser

22. juli i ord og bilder

 

  • "Traumet etter 22. juli kan føles like overveldende nå som da" - les kommentar hos Dagsavisen, her.
  • Les anmeldelse av boken i Norsk sosiologisk tidsskrift, her. 
Våre forestillinger om hva 22. juli var og har betydd, er formet av bilder vi har sett og ord vi har lest. De kunstneriske behandlingene har vært viktige og gode, men også vonde bidrag til bearbeidelsen av det som hendte. Vi trenger kunst når kriser rammer, men vi trenger også innsikt i kunstens ulike betydninger.

Bearbeidelser er en bok om og med kunstneriske bearbeidelser av 22. juli. Målet med boken er å synliggjøre og reflektere over hvordan terrorhendelsene i Norge 22. juli 2011 har blitt behandlet og bearbeidet. Boken viser et stort utvalg av kunsten som på ulike måter er bearbeidelser av hendelsen: fotografier, malerier, tegninger, installasjoner, minnesmerker, poesi og utdrag fra ulike typer tekster. I tillegg inneholder boken analyser av ordene og kunsten, skrevet av fagfolk fra mange ulike felt. Forfatterne får fram hvordan de forskjellige kunstformene behandler selve traumet ulikt, på hvilken måte tiden spilte inn på uttrykkene som ble valgt, hvordan det store vi-et både ble konstituert og problematisert, hvorfor filmene og fjernsynsserien var viktige, og på hvilken måte kunst og musikk kan oppleves og anvendes.

De kunstneriske bidragene er blant annet av: Cecilie Løveid, Gro Dahle, Karpe, Vigdis Hjorth, Sumaya Jirde Ali, Frode Grytten, Brit Bildøen, Karl Ove Knausgård, Dag Johan Haugerud, Vanessa Baird, Jan Kjærstad, Andrea Gjestvang, Arne Nøst, Lotte Konow-Lund, og Hanne Friis.

Øvrige bidragsytere: Elin Andreassen, Hein Bjerck, Gustav Borgersen, Siemke Böhnisch, Ingvild Folkvord, Ingeborg Hjorth, Aurora Hoel, Helge Jordheim, Jens Elmelund Kjeldsen, Jan Sverre Knudsen, Mads Outzen, Marit Paasche, Tonje Vold og Øyvind Vågnes.


«For alle som vil gjenoppleve og reflektere over 22. juli er denne boka en rik kilde til ettertanke [...] et viktig og verdig bidrag til å bearbeide hendelsen og tankene etter 22. juli.»
Jon Kvalbein, «Dagen»

Informasjon om boka

  • Sider: 352
  • Språk: Bokmål/Nynorsk
  • ISBN: 9788215046129
  • Utgivelsesdato: 01.12.2020
  • Bokgruppe: 216

Anne Gjelsvik

Anne Gjelsvik er professor i filmvitenskap ved Institutt for kunst og medievitenskap NTNU, hun har ledet forskningsprosjektet Face of Terror: Understanding Terrorism from the Perspective of Critical Media Aesthetic. Hun har skrevet flere bøker, blant annet Hva er film, og er fast bidragsyter i filmtidsskriftet Montages.no. I 2017 mottok hun Norsk filmkritikerlags hederspris Budbringeren for sitt virke som formidler av film og filmkunnskap.
Mer informasjon om forfatteren