Choose format

In stock
NOK 379

Over sperregrensen

Hvordan verdens valgordninger gjør stemmer til politisk makt
Hvordan kan en kandidat vinne presidentvalget i USA når han får flere millioner færre stemmer enn konkurrenten? Hvorfor har ikke Norge lenger ettpartiregjeringer? Hvorfor er det så mange partier representert i noen lands nasjonalforsamlinger, og så få i andre? Og hvorfor er kvinner og minoriteter nesten alltid underrepresentert?

Dette er viktige spørsmål - de berører hvordan selve demokratiet fungerer. Og de kan ikke besvares uten at man tar i betraktning valgordningen i det enkelte land.

I én forstand kan man si at det finnes like mange valgordninger som det er land i verden. Men det er mulig å sortere og systematisere ordningene som finnes i noen ganske få kategorier. Da blir bildet langt ryddigere, og det blir enklere å se hvordan ordningene fungerer, og skiller seg fra hverandre. Det er det denne boken gjør. Målet med boken er at den skal være tilgjengelig - og til og med underholdende - for et bredt publikum. Det er lagt stor vekt på praktiske eksempler, fra alle verdensdeler.

Detailed information

  • Pages: 216
  • Language: Norwegian
  • ISBN: 9788215031811
  • Publication date: 22.05.2019
  • Book group: 214

Sven G. Simonsen

Sven G. Simonsen (f. 1965) er statsviter (dr. philos.), forfatter, journalist og bistandsarbeider. I 1994-2008 var han forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) i Oslo. Han har hatt en rekke FN-oppdrag i Afrika og Asia, og han har også flere ganger vært internasjonal valgobservatør.
More about the author