Choose format

In stock
NOK 349

Over sperregrensen

Hvordan verdens valgordninger gjør stemmer til politisk makt

Detailed information

  • Pages: 216
  • Language: Norwegian
  • ISBN: 9788215031811
  • Publication date: 22.05.2019
  • Book group: 214
Hvordan kan en kandidat vinne presidentvalget i USA når han får flere millioner færre stemmer enn konkurrenten? Hvorfor har ikke Norge lenger ettpartiregjeringer? Hvorfor er det så mange partier representert i noen lands nasjonalforsamlinger, og så få i andre? Og hvorfor er kvinner og minoriteter nesten alltid underrepresentert?

Dette er viktige spørsmål - de berører hvordan selve demokratiet fungerer. Og de kan ikke besvares uten at man tar i betraktning valgordningen i det enkelte land.

I én forstand kan man si at det finnes like mange valgordninger som det er land i verden. Men det er mulig å sortere og systematisere ordningene som finnes i noen ganske få kategorier. Da blir bildet langt ryddigere, og det blir enklere å se hvordan ordningene fungerer, og skiller seg fra hverandre. Det er det denne boken gjør. Målet med boken er at den skal være tilgjengelig - og til og med underholdende - for et bredt publikum. Det er lagt stor vekt på praktiske eksempler, fra alle verdensdeler.

Sven G. Simonsen

Sven G. Simonsen (f. 1965) er statsviter (dr. philos.), forfatter, journalist og bistandsarbeider. I 1994-2008 var han forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) i Oslo. Han har hatt en rekke FN-oppdrag i Afrika og Asia, og han har også flere ganger vært internasjonal valgobservatør.
More about the author