Choose format

NOK 599

Litterære rettighetskamper i Skandinavia

Hva er litterær aktivisme? Bidrar litteratur til ulike kamper for rettferdighet og menneskeverd?

Denne boka undersøker aktivistiske tendenser innenfor skandinavisk litteratur i en litteraturvitenskapelig og litteratursosiologisk ramme. Vekten ligger på den norske litteraturen, og forskerne analyserer romaner, lyrikk og sakprosa, samt oversettelser, adaptasjoner og gjendiktninger, og sammenligner verk på tvers av landegrenser. Samtidseksempler er bøker av Abida Raja, Jan Grue og Maren Uthaug. I tillegg trekker forskerne inn samtidskunst.

I flere av analysene undersøker forskerne formidling og resepsjon. For noen verk dreier det seg om en umiddelbar resepsjon, for andre om en resepsjon som har endret seg over tid. Boka viser hvordan identitetsforhandlinger og rettighetskamper i skandinaviske verk kan forstås gjennom internasjonale kritiske perspektiver som angår interseksjonalitet, rasisme og minoriseringsprosesser. Særlig trekkes borgerrettskamper og/eller antirasistiske intervensjoner fra amerikanske kontekster inn, både som fokus for analyse og som relevante perspektiver.

Boka har et tverrfaglig idé- og metodegrunnlag, og er aktuell for studenter og forskere med interesse for ytringsfrihet, migrasjon, feminisme, rasisme og politikk.

Elisabeth Oxfeldt, Tonje Vold og Cathrine Bjerknes står bak forskningsprosjektet: «Medborgerskap uten skam. Minoritetsstemmer i skandinavisk litteratur.» De er alle tre ansatt ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo.

Detailed information

  • Pages: 234
  • Language: Annet,Bokmål/Nynorsk,English,...
  • ISBN: 9788215069302
  • Publication date: 06.12.2024
  • Book group: 214

Elisabeth Oxfeldt

Elisabeth Oxfeldt er professor i nordisk litteratur ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo. Hun har utgitt bl.a. "Skandinaviske fortellinger om skyld og privilegier i en globaliseringstid" (Universitetsforlaget 2016, redaktør). "Romanen, nasjonen og verden. Nordisk litteratur i et postnasjonalt perspektiv" (Universitetsforlaget, 2012), "Journeys from Scandinavia. Travelogues of Africa, Asia, and South America, 1840-2000" (University of Minnesota Press, 2010), "H.C. Andersens eventyr på film" (Syddansk universitetsforlag, 2009) og "Nordic Orientalism. Paris and the Cosmopolitan Imagination 1800-1900" (Museum Tusculanum Press, 2005).
More about the author
Tonje Vold

Tonje Vold

Tonje Vold er professor i nordisk litteraturvitenskap ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo.

Hun har blant annet skrevet boka Å lese verden (2010), publisert artikler om verdenslitteratur og norsk samtidslitteratur, og redigert antologier om litteratursosiologi og litteraturformidling.
More about the author

Cathrine Bjerknes

More about the author