Choose format

In stock
NOK 499

Tid for historie

En bok om historiske spørsmål

Bokprosjektet vant Universitetsforlagets faglitterære pris i 2011. Fra juryens begrunnelse:

«Når den dertil er uvanlig velskrevet, har et originalt og suverent grep om stoffet og har gode og interessevekkende eksempler, er juryen ikke i tvil om at årets pris går til et prosjekt som er faglig nyskapende og fremragende formidling på én og samme gang.»

Anmeldelser

Bergens Tidende

  • «'Tid for historie' er velskrevet og det er lett å la seg sjarmere av Sandmos upretensiøse, kåserende stil. Boken er derfor godt egnet som en innføring i faget for studenter og andre interesserte.»

Aftenposten

Klassekampen

Dagblad

Politikken

Trønderavisa

 

Dette er boken om hva historie er. Gleden over å være historiker gjennomsyrer Erling Sandmos introduksjon til historiefaget. Han tar for seg de grunnleggende spørsmålene enhver som driver med historie bakser med: Hvorfor er vi interessert i historie? Hvordan kan vi vite noe sikkert om fortiden? Hvordan bør historie skrives? Og hvorfor bør historie skrives?

«En fornøyelig bok for enhver som interesserer seg for historie, og uunngåelig for den som har lyst til å forsøke å avlure faget dets hemmeligheder.» Bo Lidegaard, «Morgenbladet» og «Politiken»

«Tid for historie» er en sjenerøs og sprudlende vittig gjennomgang av tenkning og skrift gjennom tidene, fra Herodot og til framtidas historikere.» Jon Rognlien, «Dagbladet»

Erling Sandmo viser frem det praktiske arbeidet historikere gjør gjennom en rekke fascinerende eksempler. Det begynner med hans forbløffede møte med en enorm frosk og en underlig firfoting på et kjøkken i Piplipatan en gang på 1600-tallet. Og fortsetter med heroiske hærførere som vil forme sitt ettermæle, religiøse historikeres håndtering av en verden i oppløsning, sjøuhyrer, demonutdrivere, ruiner bygget som ruiner og en dypt musikalsk polsk statsminister.

Sandmo møter fortiden med nysgjerrighet, åpenhet og stor kunnskap. Han vil forstå hvordan og hvorfor fortidens mennesker var forskjellige fra oss og viser hvordan både dagens og fortidens historikere har gått fram for å få svar. Denne boken gir en innføring i historiefagets historie, metode og teori.

All historie inneholder en refleksjon om tid, om hva det vil si at tiden ligger mellom oss og det som har vært. «Tid for historie» er en hjertelig invitasjon til faget om fortiden.

Detailed information

  • Pages: 248
  • Language: Norwegian
  • ISBN: 9788215016443
  • Publication date: 22.12.2014
  • Book group: 217
Erling Sverdrup Sandmo

Erling Sverdrup Sandmo

Erling Sandmo (f. 1963) er professor i historie ved Universitetet i Oslo. Han er også musikkritiker, en populær foredragsholder og har utgitt en rekke bøker. Han spesialfelt er kriminalhistorie, kulturhistorie i tidlig nytid, kunnskapshistorie og klassisk musikkhistorie.
More about the author