Velg format

På lager
kr 359

Muslimenes Muhammad - og alle andres

Få enkeltpersoner har hatt så stor betydning som profeten Muhammad, og over de siste 30 årene har han også kommet til å sette sitt tydelige preg på skandinavisk kultur, debatt og politikk. Kildene til den historiske Muhammad (570-632) er sparsomme, men til gjengjeld vet vi desto mer om hvordan profeten har blitt forstått, formet og omformet opp gjennom århundrene.

Jakob Skovgaard-Petersen forteller om Muhammads posisjon i sunni- og sjiaislam, hos mystikere, reformister og jihadister, og i bildekunst og litteratur fram til vår tids påkostede filmer og TV-serier. Her fortelles også historien om ikke-muslimenes og antimuslimenes Muhammad, fra forståelsen av profeten som Antikrist i vestlig middelalder via opplysningstidens teaterstykker til karikaturstriden i 2005. Salman Rushdie-affæren behandles inngående og settes i kontekst.

Muhammads idehistorie er også en estetisk og visuell historie, og Muslimenes Muhammad - og alle andres gir ny innsikt i hvordan profeten er blitt portrettert i bildekunst, litteratur og film. Boka er vakkert utformet med over 100 illustrasjoner.

Muslimenes Muhammad - og alle andres gir nødvendige bakgrunnskunnskaper for alle som vil forstå noen av vår egen tids største og viktigste kulturmøter og -konflikter. Boka gir på den måten effektiv medisin mot alle slags forenklinger og essensialiseringer av «de andres» tro og kultur.

Boka utkom på dansk i 2020, og denne norske utgaven er omarbeidet av forfatteren for et bredere skandinavisk publikum.

Om den danske utgaven:

«Boka er en svært velkommen innføring i muslimsk kultur og idéhistorie og til å bli riktig og grundig klok av.»
Peter Nielsen, Bokmagasinet, Klassekampen

«6 hjerter: Islamolog tager tyren ved hornene i fremragende værk om profeten Muhammad.»
Mikael Rothstein, Politiken

«Jakob Skovgaard-Petersens store værk om muslimernes profet er fremragende formidling i smukt udstyr.»
Thomas Hoffman, Weekendavisen

«Boken er vakkert utformet, og i høyeste grad leservennlig.»
Nora S. Eggen, Kirke og Kultur

Informasjon om boka

  • Språk: Bokmål
  • ISBN: 9788215061825
  • Utgivelsesdato: 22.02.2023
  • Bokgruppe: 893
  • Oversetter: Sunnev Gran
Jakob Skovgaard-Petersen

Jakob Skovgaard-Petersen

Skovgaard-Petersen er professor i islam og den arabiske verden på Institut for Tværkulturelle og regionale studier på Københavns Universitet. Han forsker på premoderne og moderne islam, muslimske lærde og intellektuelle, religion og politikk i den arabiske verden, muslimske sekter, islamsk lov og islam i arabiske medier.
Mer informasjon om forfatteren