Når barnet unngår å snakke

Selektiv mutisme i barnehage og skole

Heidi Omdal

Last ned innholdsfortegnelse som PDF
Bestill vurderingseksemplar

Hvordan bør lærere og foreldre reagere når et barn som snakker normalt med foreldre og søsken hjemme, konsekvent unngår å snakke i barnehage og skole?

Når barn er tause, blir kommunikasjonsmønsteret mellom barnet og andre ofte fastlåst. Barnet opprettholder den tause rollen enten fordi voksne prøver for hardt, for tidlig eller for lite. For å reagere riktig i møte med de tause barna må en som voksen ha en klar, og helst forskningsbasert, strategi. Jo lenger barnet er taust, jo sterkere blir frykten for eller fobien mot å snakke.

Heidi Omdal prøver i denne forskningsbaserte og fagfellevurderte boken å komme nærmere noen svar på hva selektiv mutisme er. Hun observerer dagligdagse samspillsituasjoner mellom barn med selektiv mutisme og andre barn og voksne. I tillegg har hun intervjuet tidligere tause voksne, tause barn, foreldre og lærere. Forfatteren kommer med forslag til hvordan barnehager og skoler kan bygge opp kapasitet blant sine ansatte. Forslagene gjøre det enklere å implementere bokens anbefalte tiltak for tause barn.

Utgivelsesår 2016
Salgsdato 30.11.2016