På lager

• Språk: nor
  • ISBN: 9788215020747
  • Utgivelsesdato: 15.10.2012
Journalistikken forandres. Den engasjerer og irriterer, men forsvinner ikke. Tvert i mot. Tilgangen til nyheter og journalistikk er lettere og mer allestedsnærværende enn noen gang. Samtidig rystes journalistikken i sine grunnvoller. Konkurransen med internasjonale aktører skjerpes, etablerte inntektskilder forvitrer, og publikums krav om åpenhet og innsyn ledsages av et ønske om medvirkning i journalistiske prosesser.

De journalistiske nyorienteringene vi møter i denne boken er økonomiske, teknologiske og praktiske. Det dreier seg om nytt på nett og brett, om forretningsmodeller, om eksperimenter på nye formidlingsplattformer og om diverse forsøk på å knytte allianser mellom medier og brukere. Hvem og hva finner et fotfeste i folks mobile mediehverdag? Og går endringene på bekostning av en samlende offentlighet?

Forfatterne diskuterer blant annet ideologi, mediekritikk og journalistikk i det flerkulturelle samfunnet. De tar også for seg endring i ulike sjangere, uttrykksformer og formater og undersøker hvordan journalistikken inngår i stadig nye sammenhenger.

Helle Sjøvaag

Helle Sjøvaag er postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap, Universitetet i Bergen. Hennes forskningsinteresser er medieeierskap, journalistikkens samfunnsoppdrag, journalistikkens profesjonsideologi, nyhetskonkurranse, nye medier og krigsjournalistikk. Sjøvaags doktoravhandling handler om journalistisk ideologi og profesjonsstrategier i det digitale nyhetsmarkedet.

Martin Eide

Martin Eide er professor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Han har arbeidet med politisk kommunikasjon, nyhetssosiologi, journalistikk og pressehistorie og skrevet og redigert en rekke bøker. Eide var redaktør for bind 1 av «Norsk presses historie 1660-2010» (2010): «En samfunnsmakt blir til». Han har blant annet skrevet boka om VGs 50 første år: «Blod, sverte og gledestårer» (1995). Han har også bidratt med tekster i Dagbladets 125-års jubileumsbok «Utskjelt og utsolgt» (1993) og i «Den redigerende makt - redaktørrollens norske historie» (2000).