Velg format

Nytt opplag ventes
kr 389
Nytt opplag ventes

Risikofylt lek

En etisk utfordring

Podkast:

  • Hør forfatterne i podkasten Lars og Pål, her og her.
Barn trenger spenning og utfordringer for å utvikle seg på sunne måter og bli selvstendige og robuste. Det er avgjørende at de får handlingsrom for risikofylt lek utenfor de voksnes radar. Gjennom å løpe, klatre, sykle og hoppe blir barn kjent med sin egen kropp og tilværelsens muligheter.

Risikofylt lek. En etisk utfordring kobler sammen kunnskap fra barndomsforskning med etisk teori. Forfatterne diskuterer risikofylt og utforskende lek som en nødvendig kilde til læring og mestring. I hvor stor grad skal vi beskytte barna? For lite beskyttelse kan føre til at barn skader seg, mens for mye beskyttelse gjør at de går glipp av mange av lekens positive effekter. Det er her de etiske dilemmaene oppstår og vi må finne en god balanse mellom gjøre-godt-etikk og unngå-skade-etikk.

Boka henvender seg til barnehage- og skolelærere, foreldre og andre som har ansvar for barns handlingsrom for lek.

Informasjon om boka

  • Sider: 160
  • Språk: Bokmål/Nynorsk
  • ISBN: 9788215045672
  • Utgivelsesdato: 17.12.2021
  • Bokgruppe: 215

Ellen Beate Hansen Sandseter

Ellen Beate Sandseter er professor på Seksjon for fysisk aktivitet og helse ved DMMH. Hun har hovedfag i idrett fra Norges Idrettshøgskole og doktorgrad i psykologi fra NTNU. Hennes forskningsinteresser omfatter primært barns fysiske og motoriske lek med vekt på spennings- og risikofylt lek i barnehagen, både i barns og voksnes perspektiv. Hun tar tydelig til ordet for å vektlegge betydningen av barns rett til fri lek, utelek og lek hvor barn utforsker sine egne og omgivelsenes grenser og muligheter, og er på den måten en sterk talskvinne mot det vestlige samfunnets økende sikkerhetsfokus.
Mer informasjon om forfatteren

Øyvind Kvalnes

Filosofen Øyvind Kvalnes er professor ved Handelshøyskolen BI. Han underviser og forsker i etikk, ledelse og vilkårene for godt samarbeid. I en årrekke har han jobbet tett med norske organisasjoner med å konkretisere deres etiske utfordringer. Han har skrevet en rekke fagbøker, og i 2005 mottok han Universitetsforlagets faglitterære pris for boken Se gorillaen! Etikk i arbeid.
Mer informasjon om forfatteren

Fredrik Skavlan

Fredrik Skavlan (f 1966) er journalist og tegner, og har illustrert en rekke bøker i Norge og Sverige. Hans strek publiseres også regelmessig i flere aviser.
Mer informasjon om forfatteren