Velg format

På lager
kr 399

Tause kilders tale

Var Dea Sigrid Undsets store, uforløste kjærlighet?

Se boklanseringen fra litteraturhuset:

 

Anmeldelser: 

  • "Elsket Sigrid Undset en eller flere kvinner?" i Forskerforum
Kan forfatteren Sigrid Undset ha elsket en kvinne? Var brevvennen Dea hennes store, uforløste kjærlighet? Kanskje vi aldri får sikre svar, men ved å spørre kommer en annen Undset til syne.

Denne boka ble trigget av et hull i en brevsamling. Brevene er fra Sigrid Undset til den svenske pennevennen Dea Hedberg. Sigrid utviklet sterke følelser for Dea. Det vesen du har trengt inn i, kjenner ingen uten du og jeg, skriver hun i julebrevet i 1903, halvåret etter at de møttes i Malmø, begge 21 år gamle. Hold av meg så mye som du kan, jeg trenger all den kjærligheten jeg kan få. Hun sier hun vil elske Dea, hva som enn skjer. Våren 1904 blir Dea Hedberg forlovet. Sigrid gratulerer. Så er kilden taus i tre år.

I Tause kilders tale nyfortolker historiker Christine Myrvang kilder og tekster etter Sigrid Undset. Brev er blitt fjernet og ødelagt, kilder er brakt til taushet, men hullet i brevsamlingen blir utgangspunktet for å oppdage nye sider ved forfatteren: En som våget å berøre homofili som tema i litteraturen og i essayer, på maskerte, tilslørte og overraskende måter. Myrvang viser også at Undsets eksilopphold i New York under krigen var mer spennende og mindre ensomt enn tidligere antatt. Der fikk hun nye, nære venninner; kvinner som elsket kvinner.

Tause kilders tale rokker ved den etablerte grunnfortellingen om Sigrid Undset. Kanskje skrev nobelprisvinneren om den vanskelige kjærligheten fra en langt mer utsatt posisjon enn vi til nå har forstått.

«Vil man lese Undsets romaner annerledes etter en bok som denne? [...] Myrvangs hypotese, slik den her fremlegges og diskuteres, kan vanskelig være annet enn en mulig berikelse som åpner nye horisonter for alle slags forskere og alle slags lesere. Den som elsker en forfatter, elsker også en person, og ingenting som vedrører denne personen, bør være en fremmed.»
Erik Bjerck Hagen, Morgenbladet

«Grundig om den skeive Undset.»
Sissel Furuseth, Prosa


«Denne boka viser sider ved Sigrid Undset som røper mange pekepinner mot en «skeiv» livsoppfatning hos forfatteren. I tillegg gir den en serie svært gode refleksjoner over historikerens arbeid med kilder. Slik strekker boka seg langt utover sitt utgangspunkt.»
Jon Rognlien, Dagbladet

«Med et uforstyrret blikk bidrar Myrvang med ny innsikt om Sigrid Undsets kjærlighetsliv. [...] Det som kanskje er aller gøyest, er at vi får være med en forsker på jobb: Myrvang skulle egentlig skrive om noe helt annet, men så begynner hun å lese Undsets brev, hun kommer på sporet av noe, og så baller det på seg. Etter å ha lest boka er det umulig å lese Undset uten å se det Myrvang ser.»
Siri Lindstad, Forskerforum

«Myrvang får frem det radikale og kjønnsoverskridende ved Undsets person og virke som forfatter.»
Liv Bliksrud, St. Olav

Tause kilders tale ble også kåret til å være blant de beste bøkene i 2020, både av Dagbladet og Forskerforum!

Informasjon om boka

  • Sider: 432
  • Språk: Bokmål/Nynorsk
  • ISBN: 9788215046747
  • Utgivelsesdato: 04.11.2020
  • Bokgruppe: 220

Christine Myrvang

Christine Myrvang er historiker, forfatter og kritiker. Hun arbeider som professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur, Handelshøyskolen BI.
Mer informasjon om forfatteren