Choose format

NOK 299
Expected 8/8/22

Xi Jinpings Kina

Xi Jinping er en av verdens mest innflytelsesrike politiske ledere. Mytene om han er mange. Men hvem er han? Og hva er egentlig hans politiske prosjekt for Kina?

Under Xi har Kina blitt en global supermakt, som utfordrer USAs rolle og er et land Norge i stadig større grad føler på tennene. Samtidig har Xi sentralisert og monopolisert makt på hjemmebane på en måte ingen har klart i Kina siden Mao. Hans kontroll over det politiske apparatet, rettsvesenet, sikkerhetstjenestene og mediene er nærmest absolutt, og landet har i de senere år utviklet seg raskt i en stadig mer autoritær retning.

Observatører som har fulgt Kina tett har blitt overrasket over retningen landet har tatt under Xi. Under Kulturrevolusjonen ble Xis familie utstøtt og forfulgt. Allerede som barn erfarte han hva det ville si å få en hard behandling av partiet. Mange forventet derfor en pragmatisk og reformorientert leder da Xi kom til makten. I stedet har Xi vist seg som det motsatte: en ekstremt partitro og autoritær leder, som ikke skyr noen midler i kampen for å revitalisere den Kommunistiske revolusjon.

For å forstå Kina i dag er det helt nødvendig å forstå Xi Jinping. I denne boken bruker forfatterne Xis liv som prisme for å forstå landets politiske utvikling de siste 10 årene. Hvilken retning går Kina, og hva har det å si for kinesere flest - og verden for øvrig?

Detailed information

  • Pages: 192
  • Language: Bokmål/Nynorsk
  • ISBN: 9788215054643
  • Publication date: 08.08.2022
  • Book group: 312

Marte Kjær Galtung

Marte Kjær Galtung er hovedlærer i kinesisk språk og Kinastudier ved Etterretningsskolen.
More about the author

Stig Stenslie

Stig Stenslie er forskningsdirektør ved Etterretningsskolen og sjef for Senter for etterretningsstudier. Han er også gjesteprofessor ved King's College London.
More about the author