Velg format

På lager
kr 419

Norsk litteraturkritikks historie 1870-2010

Litteraturkritikken har stor innvirkning på hvordan vi opplever litteratur og hva slags litteratur vi velger å lese. Boken gir et unikt innblikk i utviklingen av den litteraturkritiske praksis i Norge.

«Norsk litteraturkritikks historie 1870-2010» forteller kritikkens egen historie, og kaster lys over en rekke forhold som ofte ligger i mørke når litteraturhistorien skal skrives: Hvordan ble våre litterære klassikere lest før de ble klassikere? Hvordan har kritikere tilpasset seg nye medier og offentligheter? Var kritikken krassere før? Og hvem var de, kritikerne?

Boken starter med den politisk engasjerte kritikken som utfoldet seg under det moderne gjennombrudd og følger utviklingen fram til vår egen tid. Store omveltninger i mediene har endret rammevilkårene for kritikken, og sosiale medier og bokblogger har skapt hodebry for profesjonelle bokanmeldere.

«Norsk litteraturkritikks historie 1870-2010» er en fortelling om en rekke møter og sammenstøt: mellom bøker og kritikere, mellom kritikere og forfattere, mellom kritikere og lesere, og kritikere imellom. Vi støter på rasende moralister, hånlige åndssnobber og vennlige diplomater. Vi kan også lese forbløffende historier om litteraturkritikk i form av sensur og beslagleggelser. I kritikkhistorien er det tidvis høy temperatur og mye som står på spill.

Norges fremste kritikkforskere Sissel Furuseth, Jahn Holljen Thon og Eirik Vassenden er redaktører og hovedforfattere. Øvrige bidragsytere er Trond Haugen, Kristoffer Jul-Larsen, Thorstein Norheim, Ingeborg Mjør, Erlend Nødtvedt, Sigurd Tenningen, Edvard Beyer og Irene Iversen.

«Siste bind av den norske kritikkhistorien er velskrevet ... »
Eivind Tjønneland, Klassekampen

Informasjon om boka

  • Språk: Bokmål
  • ISBN: 9788215048338
  • Utgivelsesdato: 16.09.2020
  • Bokgruppe: 893

Sissel Furuseth

er professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo. Hun har undervist og veiledet i økokritikk i mange år, og har markert seg som kritikkhistorieforsker og som fornyer av nordisk økokritikk. Furuseth er tilknyttet Oslo miljøhumaniora, der hun leder det tverrfaglige kollaboratoriet Kritisk petroestetikk og et forskningsprosjekt om oljens oversettbarhet.
Mer informasjon om forfatteren