På lager

Vold, overgrep og omsorgssvikt mot risikoutsatte voksne

Forebygging, avdekking og håndtering

• Språk: Bokmål
  • ISBN: 9788215046334
  • Utgivelsesdato: 05.11.2020
Vi er særlig risikoutsatt for krenkelser og overgrep hvis vi har reduserte kognitive, psykiske eller fysiske funksjoner. Personer kan være ekstra utsatt fordi de tilhører en minoritet det er knyttet fordommer og negative holdninger til. I denne boken får du kunnskap om hvilke situasjoner som kan gi økt risiko for å bli utsatt for vold, overgrep eller omsorgssvikt, hvordan vi kan gjenkjenne tegnene på risiko og på at noen har vært eller blir utsatt. Forfatterne beskriver kunnskapsbaserte metoder for forebygging og hvordan personens egne styrker kan føre til løsninger.
Programmene TryggEst, som Bufdir prøver ut i Norge, og Safeguarding of vulnerable adults fra England er sentrale i boken. De er opptatt av å ivareta personer som varig eller forbigående er i en livssituasjon som gir økt risiko for å bli utsatt for vold, overgrep eller omsorgssvikt. En slik livssituasjon kan innebære funksjonsnedsettelse, psykisk lidelse, rusmisbruk, demens, utviklingshemming, høy alder eller somatisk sykdom. Det kan også innebære å ha en etnisk minoritetsbakgrunn, eller å ha andre kjønn eller seksuelle preferanser enn majoriteten.
Boken er skrevet for profesjoner innenfor velferdstjenestene, enten det er i kommunene eller i spesialisthelsetjenesten.

Nina Christine Dahl

Nina Christine Dahl er rådgiver i Tromsø kommune om håndtering av vold, overgrep og omsorgssvikt mot risikoutsatte voksne, og er ansatt ved Høgskulen på Vestlandet. Hun har en mastergrad fra NTNU i funksjonshemming og samfunn og har skrevet masteroppgave om avhør av personer med utviklingshemming. Dahl har tidligere vært rådgiver i politiet i Tromsø ved Statens barnehus og var med på utarbeidelsen av prosjektet «TryggEst - vern mot risikoutsatte voksne» hos Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Dagfinn Sørensen

Dagfinn Sørensen er psykolog og spesialist i klinisk sexologi. Han er prosjektleder hos SIFER Nord (kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri) og var tidligere ansatt ved RVTS Nord (regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging). Sørensen har over 25 års erfaring med behandling av seksuelle og seksualrelaterte vansker hos voksne og eldre ungdom.